Een sensibiliseringscampagne om stil van te worden.

Getuigen onderweg

Wanneer de wereld even stilstaat

Lotte is 28 jaar als ze in de zomer van 2014 samen met haar vriend Willem op vakantie gaat in Zuid-Frankrijk. Het is een onbezorgde reis, tot een drastische wending het leven van Lotte volledig en voor altijd verandert. Op de voorlaatste avond van hun vakantie fietsen ze beide terug naar de camping en worden ze aangereden door een dronken chauffeur. Willem overleeft het ongeval niet en Lotte moet haar leven opnieuw uitvinden.

Uitdaging

Rondpunt vzw zet zich in voor kwalitatieve opvang van alle betrokkenen bij verkeersongevallen. Bij hun project ‘Getuigen onderweg’ vertellen mensen over hun ervaring met ongevallen en hoe die hun leven hebben veranderd. Op die manier wil Rondpunt aandacht en bewustzijn creëren voor veilig gedrag in het verkeer. In volle coronatijd koos Rondpunt voor een videogetuigenis. 

Aanpak

Een project zoals dit, dat pak je volledig anders aan. Lottes verhaal laat niemand onberoerd en het is belangrijk om dit met respect en begrip naar video te vertalen. We voerden diepgaande gesprekken met Lotte, haar vrienden en familieleden en voelden meteen een warme connectie. Ze vertrouwden ons met hun verhaal en brachten op die manier hulde aan Willem. Het was voor ons een echte eer daar deel van te kunnen uitmaken.

Het doel van de video was ook altijd duidelijk in ons achterhoofd aanwezig: jongeren informeren en sensibiliseren over de gevaren van alcohol en autorijden. We zijn dan ook dankbaar dat we achteraf een award wonnen op de Video Experience Day in de categorie Sensibilisering. 

Uitwerking

Lotte vertelt samen met haar ouders en beste vriendin haar aangrijpende verhaal: hoe haar leven is veranderd, wat het verlies met haar heeft gedaan en hoe ze de draad terug moest oppikken. De video wordt ingezet in scholen en samen met Lotte hopen wij dat deze in de toekomst een écht verschil kan maken. 

CREW

Regisseur
Arno Costima
Co-regisseur
Jan Rummens
DOP
Laurens Van Hove
Productie-assistent
Gill Vloeberghs
Editor
Jochen Fuchs